[O2] FL Ustawienie zbieżności w aucie - geometria podwozia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Doktor Jarek
    Classic
    • 2010
    • 15

Zamieszczone przez tadzikboy
    Witam.

Posiadam ocatavie z 2000r wersja przed fl i chciałbym zmienić w niej tylne lampy na te z wersji także z 2000r ale już po fl są zdecydowanie ładniejsze bo nie mają pomarańczowego plastiku na kierunek jak w tych przed fl. Czy ktoś może mi potwierdzić że te lampy będą pasowały bo nie chciałbym wydać kasy na darmo?
    masz tu moją mini foto relacje http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ht=zmiana+lamp warto to zrobic całkiem inny "zadek" auta
  • ged
    Ambiente
    • 2009
    • 144

Witam

Poszukuję informacji jak powinna być ustawiona zbieżność tylnej osi auta (wiem, ze wcale nie idealnie równolegle do osi pojazdu - powinny być lekko zbieżne albo rozbieżne). Auto porwadzi się trochę nerwowo, a do tego po wymianie opon na zimowe zobaczyłem, że letnie tylne są poząbkowane i mocniej zdarte od wewnątrz.

Poszukuję dobrego serwisu, gdzie mi ustawią geometrię podwozia idealnie z danymi technicznymi. Może być nawet serwis inny niż ASO, cena nie gra roli - chcę mieć wreszcie dobrze ustawioną geometrię.

Pozdrawiam

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Każda stacja obsługi mająca w ofercie "komputerowe ustawianie zbieżności" dysponuje danymi do ustawień zbieżności twojego auta, więc trudno kogoś dokładnie polecić.

Zmieniałeś ostatnio rozmiar opon i felg? Czasami tak się dzieje że po zmianie kół na inne auto inaczej się prowadzi, zwłaszcza na koleinach ze względu na inną niż dotychczas szerokość rozstawienia kół.

Komentarz

• ged
        Ambiente
        • 2009
        • 144

Nic nowego nie wniosłeś, ale dziękuję za odpowiedź. To, ze serwisy mają dane techniczne nie znaczy, ze je rozumieją - to dwie, niestety bardzo często różne kwestie. Dlatego potrzebuję info jak te parametry wyglądają wraz z tolerancją. Mówiąc krótko - mam podejrzenie, że mój serwis ustawia koła "idealnie równolegle". Tak przynajmniej wynika z wydruku ze stacji diagnostycznej, który posiadam.

Kół nie zmieniałem, opony od nowości są te same - Michelin Energy.

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez ged
          mam podejrzenie, że mój serwis ustawia koła "idealnie równolegle"
          podaj fax na PW to ci przesle wydruk z mojego auta-porównasz dane
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Trusek
            Rider
            • 2009
            • 520
            • Octavia III (5E3)
            • DADA 1.5 TSI 150 KM

O2 FL - Ustawienie zbieżności w aucie - geometria podwozia

Zamieszczone przez ged

Poszukuję informacji jak powinna być ustawiona zbieżność ...

... auto porwadzi się trochę nerwowo ...

... chcę mieć wreszcie dobrze ustawioną geometrię ...
            Mam kolego podobne odczucia. Wkurzam sie bo za kazdym razem jak pytam, konsultuje sie lub opisuje moje odczucia podczas prowadzenia to Ci wszyscy fachowcy gadaja ze mna jak z glupkiem - w stylu "nie przesadzasz, przeciez to nowy zamochod..."

A moj tak jakby nie chcial jechac rowno - zachowuje sie tak ze ciagle musze korygowac kierownica raz w lewo raz w prawo. A najciekawsze jest to ze to sa tak minimalne ruchy ze az nie do wiary, doslownie napinam kierownice lewo/prawo. W duzym uproszczeniu ciezko sie jedzie mi nim na wprost. Zastana wiam sie czy to nie dla tego ze akurat w Octavii 2 kola ustawia sie w zbieznosc mimo ze jest przednionapedowa (wszystkie przednionapedowe auta ktore znam ustawia sie w rozbieznosci). Jeszcze jedno spostrzezenie - jak na dosc ciezkie auto jest dosc podatna na podmuchy wiatru.

Bylem na kontroli geometrii kol i pomijajac to ze fabryka sklada auta ze tak to nazwe, losowo ale w granicach tolerancji. Ustawilem przednie kola +8min (gdzie zakres jest 0min do +20min). Tylnych nie pamietam ale wiem ze lewe tylne mam na granicy pochylenia.

Fajnie byloby trafic na czlowieka ktory naprawde zna sie na tym co robi i m.in. bedzie potrafil to ustawic tekze pod katem odczuc z prowadzenia auta.
            <<>> MACIEJ <<>>
            Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• ANTON
              Classic
              • 2010
              • 6

Witam może trochę późno ale znam dobry warsztat w Warszawie ul. Ostroroga 24B
              Kiedyś prostowali mi belkę w Leonie i wszystko było oki, naprawdę znają się na zawieszeniach

Pozdrawiam
              **Anton**

Komentarz

Pracuję...